Escobaria duncanii

Från Plantae
Escobaria duncanii
(Hester) Backeb. 1961
Liten escobaria[1]
Släkte Escobaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Liten escobaria är en art i escobariasläktet och familjen kaktusväxter som har sin naturliga utbredning i två amerikanska delstater, södra New Mexico och västra Texas. Den är är solitärväxande eller bildar små tuvor. Stammen är rund med en spetsig topp eller helt klotformad, har grön hud och blir 2,5 till 6 centimeter hög samt 2,5 till 6 centimeter i diameter. Hela stammen är täckt av en tät taggsamling.

Liten escobaria är uppdelad i cylindriska vårtor som är mjuka då man klämmer på dem och blir upp till 6 millimeter långa. På vårtans ovansida sitter en avlång areol. Ur areolen utvecklas 30 till 75 taggar som inte går att särskilja mellan centraltaggar och radiärtaggar. De raka, krökta eller vridna taggarna är vita med mörka spetsar och blir upp till 20 millimeter långa. De är tunna, ömtåliga och nålliknande. Blomman är rosa och blir upp till 3 centimeter lång. Frukten är klubbformad, röd och blir upp till 1 centimeter lång.[2][3]

Synonymer

Escobesseya duncanii Hester 1945
Coryphantha duncanii (Hester) L.D.Benson 1969
Escobaria dasyacantha var. duncanii (Hester) N.P.Taylor 1983

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - liten escobaria
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 309. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: Duncan's snowball cactus