Echinopsis calochlora

Från Plantae
Echinopsis calochlora
K.Schum. 1903
Brasiliansk sjöborrekaktus[1]
Echinopsis calochlora pm.jpg
Undergrupp Echinopsis
Släkte Echinopsis
Tribus Trichocereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Brasiliansk sjöborrekaktus är en art i sjöborrekaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de brasilianska delstaterna Mato Grosso och Mato Grosso do Sul samt i det bolivianska departementet Santa Cruz. Den är solitärväxande eller bildar tuvor. Växtkroppen är klotformad, grön och blir 6 till 9 centimeter i diameter.

Brasiliansk sjöborrekaktus är uppdelad i 13 till 16 åsar som har tvärgående fördjupningar i sig. I dessa fördjupningar sitter areoler och det är 1,5 centimeter mellan dem. Ur areolen utvecklas nållika gula taggar. Dessa består av 3 till 4 centraltaggar som är något längre än de övriga och har mörka spetsar. Runt centraltaggarna sitter 14 till 20 radiärtaggar som blir upp till 1 centimeter långa och de kortaste sitter nederst. Den vita blomman utvecklas på sidan av plantan och blir upp till 16 centimeter lång.[2][3]

Synonymer

Echinopsis calochlora ssp. glaetzleana P.J.Braun & Esteves 1994

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - brasiliansk sjöborrekaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 260. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.