Echinocereus stramineus

Från Plantae
Echinocereus stramineus
(Engelm.) F.Seitz 1870
Halmkägelkaktus[1]
Echinocereus stramineus.jpg
Undergrupp Costati
Släkte Echinocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Halmkägelkaktus är en art i kägelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de amerikanska delstaterna New Mexico och Texas, samt i de mexikanska delstaterna Chihuahua, Coahuila, Durango, Nuevo León och San Luis Potosí. Den är tuvbildande och bildar samlingar som blir upp till 1 meter breda med upp till 500 stammar. Stammen är cylindrisk, smalnar sakta av mot toppen och blir upp till 45 centimeter hög samt 8 centimeter i diameter. Vanligtvis täcks hela stammen av taggar.

Halmkägelkaktusen är uppdelad i 10 till 17 åsar som i sin tur är uppdelade i lite otydliga vårtor. Längs åsarna och på vårtorna sitter areoler 7 till 15 millimeter ifrån varandra. Ur areolen utvecklas 1 till 4 centraltaggar som är halmfärgade men blir vitaktiga med åldern och blir 4 till 8,7 centimeter långa. De är kraftiga, runda till något platta och raka till något krökta. Runt centraltaggarna sitter 7 till 14 radiärtaggar som är rosa till gulaktiga men blir vita med tiden och blir upp till 3 centimeter långa. Blomman utvecklas en bra bit från toppen av stammen och är brett trattformade. Den är ljust magentafärgad och blir 5 till 12,5 centimeter lång samt 5 till 12,5 centimeter i diameter. Frukten rund, röd och har glasvita taggar som faller av då den mognat. Den är mycket köttig, smakar och doftar som jordgubbar.[2][3]

Det vetenskapliga namnet stramineus kommer från latinet och betyder halmgul. Underartens namn occidentalis betyder västlig.[4]

Underarter

E. stramineus ssp. stramineus

Underart stramineus beskrivs som huvudarten och har samma utbredningsområde.

E. stramineus ssp. occidentalis (N.P.Taylor) N.P.Taylor 1997

Underart occidentalis beskrivs även den som huvudarten men blommar minst en månad före underart stramineus och har en mer västlig utbredning endast i Durango.

Synonymer

Cereus stramineus Engelm. 1856
Echinocereus conglomeratus K.Schum. 1898
Echinocereus stramineus var. occidentalis N.P.Taylor 1988

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - halmkägelkaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 249. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 89. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  4. ^ Corneliuson, Jens: Växternas namn: vetenskapliga växtnamns etymologi : språkligt ursprung och kulturell bakgrund, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2000 (swe). ISBN 91-46-17679-9 (inb.). Libris. 


Översättningar • Engelska: Spiny strawberry hedgehog • Spanska: Sanjuanera