Echinocereus enneacanthus

Från Plantae
Echinocereus enneacanthus
Engelm. 1848
Tuvad kägelkaktus[1]
Echinocereus merkeri.JPG
Undergrupp Costati
Släkte Echinocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Tuvad kägelkaktus är en art i kägelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de amerikanska delstaterna New Mexico och Texas, samt de mexikanska delstaterna Chihuahua och Coahuila. Den är tuvbildande och bildar låga samlingar som består av 30 till 200 stammar. Stammen är cylindrisk, krypande sånär som på toppen, har matt till ljusgrön hud och blir upp till 2 meter lång samt 3,5 till 15 centimeter i diameter.

Tuvad kägelkaktus är uppdelad i 7 till 10 åsar som lite otydligt är uppdelade i vårtor. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas 1 till 4 centraltaggar som är gulaktiga, brunaktiga eller blåaktiga och blir upp till 8 centimeter långa. De är raka eller krökta, runda eller platta och har kanter eller räfflor. Runt centraltaggarna sitter 6 till 13 radiärtaggar som är vitaktiga till brunaktiga och blir upp till 4 centimeter långa. De är raka. Blomman utvecklas nedanför toppen av stammen och är trattformad. Den är magentafärgad med mörkare svalg och blir upp till 8 centimeter lång samt 8 till 12 centimeter i diameter. Frukten är rund till oval och har ett rosa kött med jordgubbssmak.[3][4]

Underarter

E. enneacanthus ssp. enneacanthus

Underart enneacanthus har en stam som blir 5 till 15 centimeter i diameter, centraltaggar som är longa och spretar, samt krökta radiärtaggar som blir upp till 4 centimeter långa. Den har sitt naturliga habitat i huvudartens hela utbredningsområde, från 600 meters höjd över havet och högre.

E. enneacanthus ssp. brevispinus (W.O.Moore) N.P.Taylor 1997

Underart brevispinus har en mindre stam som blir 5 centimeter eller mindre i diameter, raka och rakt utstående centraltaggar och radiärtaggar som är kortare än 1,5 centimeter. Den har sitt habitat i New Mexico, södra Texas, samt i Chihuahua och Coahuila, från havsnivå till 900 meters höjd över havet.

Synonymer

Cereus dubius Engelm. 1856
Echinocereus dubius (Engelm.) Rümpler 1885
Echinocereus enneacanthus var. dubius (Engelm.) L.D.Benson 1969
Echinocereus uspenskii F.Haage 1897
Echinocereus merkeri Hildm. ex K.Schum. 1898
Echinocereus sarissophorus Britton & Rose 1922
Echinocereus enneacanthus f. brevispinus W.O.Moore 1967
Echinocereus enneacanthus var. brevispinus (W.O.Moore) L.D.Benson 1969

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - tuvad kägelkaktus
  2. ^ Gürke Max, Schumann Karl: Blühende Kakteen = (Iconographia Cactacearum). Bd 2, J. Neumann, Neudamm 1905-1910 (ger). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 234. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  4. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 


Översättningar • Engelska: Banana cactus