Echinocereus chisosensis

Från Plantae
Echinocereus chisosensis
W.T.Marshall 1940
Undergrupp Reichenbachii
Släkte Echinocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Echinocereus chisosensis är en art i kägelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i västra delen av den amerikanska delstaten Texas och vidare söderut till de mexikanska delstaterna Coahuila och Durango. Den är solitärväxande eller grenar sig. Stammen är cylindrisk och smalnar av mot toppen. Den har grå- till blågrön hud och blir 5 till 25 centimeter hög samt 3 till 5 centimeter i diameter. Taggarna täcker inte hela stammen och rötterna är ibland något förtjockade.

E. chisosensis är uppdelad i 10 till 16 åsar som är spiralvridna och tydligt uppdelade i vårtor. På vårtorna sitter ullfyllda areoler. Ur areolen utvecklas 1 till 6 centraltaggar som är brunaktiga och blir upp till 1,7 centimeter långa. De är väldigt tunna, den nedre är längst och pekar rakt ut från areolen medan övriga pekar uppåt och spretar. Runt centraltaggarna sitter 11 till 16 radiärtaggar som är vitaktiga till gråaktiga och blir 1,2 till 2 centimeter långa. De övre är små, de nedre är längst och samtliga spretar åt sidorna. Blomman är trattformad och utvecklas både nedanför och nära toppen av stammen. Den är ljust rosa till ljust magenta med vitt svalg och blir 6 till 9,5 centimeter lång samt 5 till 12 centimeter i diameter. Frukten är klubbformad, röd och blir upp till 3,5 centimeter lång. Den har ull, borst och spricker upp då den mognat.[1]

Det vetenskapliga namnet chisosensis fick arten då den upptäcktes och samlades in längs Chisos Mountains i sydvästra Texas. Till en början stavades namnet chisoensis, vilket senare rättades till av Benson 1969.[2][3]

Underarter

E. chisosensis ssp. chisosensis

Underart chisosensis har en stam som inte får en skarv för varje säsong. Blomman blir 6 centimeter lång och basen på de inre kronbladen är djupröda. Underarten har sitt habitat i regionen Big Bend i Texas och då lägre än 1000 meter över havet. Den är även upptagen på U.S. Endangered Species Act.

E. chisosensis ssp. fobeanus (Oehme) N.P.Taylor 2005

Underart fobeanus har en stam med tydliga skarvar efter varje säsong. Blomman blir upp till 9,5 centimeter lång och basen på de inre kronbladen är blekgrön eller ljusbrun. Underarten har sitt habitat i Coahuila och Durango, från 1000 meter höjd och uppåt.

Synonymer

Echinocereus fobeanus Oehme 1940
Echinocereus chisoensis W.T.Marshall 1940
Echinocereus reichenbachii var. chisosensis (W.T.Marshall) L.D.Benson 1969
Echinocereus chisoensis var. fobeanus (Oehme) N.P.Taylor 1985

Referenser

  1. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 232-233. ISBN 0-88192-498-9. Libris. , (med stavningen chisoensis)
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 82. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ International Plant Names Index (IPNI)


Översättningar • Engelska: Chisos Mountain hedgehog cactus