Echinocereus arizonicus

Från Plantae
Echinocereus arizonicus
Rose ex Orcutt 1926
Echinocereus triglochidiatus arizonicus flower.jpg
Undergrupp Triglochidiata
Släkte Echinocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Echinocereus arizonicus är en art i kägelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de amerikanska delstaterna Arizona och New Mexico, vidare söderut i den mexikanska delstaten Chihuahua. Den är solitärväxande, grenar sig något eller bildar tuvor. Stammen är cylindrisk, har mörkgrön hud och blir upp till 50 centimeter hög samt 5 till 12 centimeter i diameter.

E. arizonicus är uppdelad i 6 till 13 åsar som är upp till 3 centimeter höga och 1 till 3 centimeter breda. Längs åsarna sitter areoler som är 3 till 10 millimeter i diameter och sitter 1 till 2,5 centimeter ifrån varandra. Ur areolen utvecklas 1 till 8 centraltaggar som är röda till svartaktiga, men blir grå med åldern, och blir upp till 4 centimeter långa. De är mycket kraftiga. Runt centraltaggarna sitter 5 till 7 radiärtaggar som blir upp till 3 centimeter långa. Areolen ur vilket blomman utvecklas är filtbeklädd men har ingen ull. Blomman är orangeröd med gult svalg och blir 5 till 7 centimeter lång samt 3,5 till 5 centimeter i diameter. Frukten är brun med inslag av grönt och blir 3,5 centimeter lång samt 3 centimeter i diameter.[1]

Synonymer

Echinocereus triglochidiatus var. arizonicus (Rose ex Orcutt) L.D.Benson 1969
Echinocereus coccineus var. arizonicus (Rose ex Orcutt) D.J.Ferguson 1989
Echinocereus matudae Bravo 1961
Echinocereus arizonicus ssp. matudae (Bravo) Rutow 1994
Echinocereus arizonicus ssp. nigrihorridispinus W.Blum & Rutow 1998

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 81. ISBN 0953813444 (complete work). Libris.