Echinocactus texensis

Från Plantae
Echinocactus texensis
Hopffer 1842
Platt igelkottskaktus[1]
Echinocactus texensis 2.jpg
Släkte Echinocactus
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Platt igelkottskaktus är en art i igelkottskaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat från havsnivå till 1000 meters höjd över havet i de amerikanska delstaterna New Mexico, Oklahoma och stora delar av Texas. Den återfinns även norr och öster om bergskedjan Sierra Madre Oriental i de mexikanska delstaterna Coahuila, Nuevo León och Tamaulipas. Den är solitärväxande, platt klotformad och blir 12 till 20 centimeter hög samt upp till 30 centimeter i diameter.[2]

Platt igelkottskaktus är updelad i 13 till 27 åsar. Längs åsarna sitter en tät taggsamling bestående av rödaktiga, kraftiga taggar som är tvärrandiga och snabbt avsmalnande. De består av en centraltagg som är tydligt nedåtböjd och blir 3 till 7,5 centimeter lång. Den är platt till formen och är längre än radiärtaggarna. Runt centraltaggen sitter 5 till 7 radiärtaggar som även de är platta, spretar i alla riktningar och blir 2,5 till 5 centimeter långa. Blomman är blekt rosa till vit, har en röd blombotten och blir 5 till 6 centimeter lång och lika i diameter. Frukten är röd, köttig då den är mogen och 5 centimeter lång samt 2,5 till 3,8 centimeter i diameter.

Synonymer

Homalocephala texensis (Hopffer) Britton & Rose 1922
Echinocactus lindheimeri Engelm. 1845

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - platt igelkottskaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 229. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: Devil's pincushion