Coryphantha sulcata

Från Plantae
Coryphantha sulcata
(Engelm.) Britton & Rose 1923
Gles skårkaktus[1]
Coryphantha sulcata 01.jpg
Släkte Coryphantha
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Gles skårkaktus är en art i skårkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i den amerikanska delstaten Texas, samt de mexikanska delstaterna Coahuila, Nuevo León och Tamaulipas. Den är vanligtvis tuvbildande.

Gles skårkaktus har en klotformad till oval stam med en grön hud och blir 4 till 13 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i koniska vårtor som blir upp till 12 millimeter långa. Mellan vårtorna sitter det ofta nektariekörtlar. På toppen av vårtan sitter det en areol. Ur areolen utvecklas det 1 till 3 nålliknande centraltaggar som är gula till rosa men blir grå med åldern och är 9 till 12 millimeter långa. En av dem pekar rakt ut medans de övriga är tillbakaböjda. Ibland saknas de helt. Runt centraltaggarna sitter 8 till 14 radiärtaggar som är vitaktiga och blir 8 till 18 millimeter långa. De är nålliknande och spretar åt sidorna. Blomman är gul med ett rött svalg och blir upp till 6 centimeter lång samt 6 centimeter i diameter. Frukten är grön, elliptisk och blir upp till 3 centimeter lång.[2][3]

Synonymer

Mammillaria sulcata Engelm. 1845
Coryphantha obscura Boed. 1930
Coryphantha speciosa Boed. 1930

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - gles skårkaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: Finger cactus