Coryphantha recurvata

Från Plantae
Coryphantha recurvata
(Engelm.) Britton & Rose 1923
Coryphantha recurvata 1e.jpg
Släkte Coryphantha
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Coryphantha recurvata är en art i skårkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 850 till 1800 meter i den amerikanska delstaten Arizona, samt den mexikanska delstaten Sonora. Den är vanligtvis tuvbildande och bildar samlingar på upp till 50 stammar.

C. recurvata har en klotformad till kort cylindrisk stam som blir 10 till 20 centimeter hög och 7 till 15 centimeter i diameter. Huden är blågrön men täcks oftast helt av den täta taggsamlingen. Stammen är uppdelad i cylindriska till koniska vårtor som är rombformade vid basen och blir upp till 10 millimeter långa. Det finns ingen ull mellan dem. På toppen av vårtan sitter en areol. Ur areolen utvecklas 1, sällan 2, centraltagg som är gul till en början men blir grå med rödaktig spets och blir 12 till 20 millimeter långa. Den är något tillplattad och nedåtböjd. Runt centraltaggen sitter 15 till 30 radiärtaggar som är gula till grå med mörka spetsar och blir upp till 12 millimeter långa. De är lätt krökta, utplattade mot stammen, arrangerade likt kammar och är sammanflätade med taggar från andra areoler. Blomman är gul med mörka mittlinjer på kronbladen och blir 2,5 till 3,5 centimeter lång. Frukten är grön.[1][2]

Synonym

Mammillaria recurvata Engelm. 1839

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: Recurved Corycactus • Spanska: Biznaga-partida de Espinas Curvas