Coryphantha compacta

Från Plantae
Coryphantha compacta
(Engelm.) Britton & Rose 1923
Coryphantha compacta 01.jpg
Släkte Coryphantha
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Coryphantha compacta är en art i skårkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde längs den östra sluttningen av bergskedjan Sierra Madre Occidental i de mexikanska delstaterna Chihuahua och Durango. Den är vanligtvis solitärväxande med en klotformad stam.

C. compacta har blek- till mörkgrön hud och blir 2 till 6 centimeter hög samt 5 till 9 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i tätt sittande vårtor som blir upp till 8 millimeter långa. På toppen och mellan vårtorna sitter areoler och från toppen till basen finns en skåra på ovansidan av vårtan. Ur areolen på toppen av vårtan utvecklas 1 centraltagg som är gulaktig med mörk spets och blir upp till 2 centimeter lång. Den är styv, avslutas med en krok, men kan även saknas helt. Runt centraltaggen sitter 11 till 16 radiärtaggar som är vita till gula och blir 1 till 2 centimeter långa. De är styva, är tillbakaböjda mot stammen och är sammanflätade med taggar från andra areoler. Blomman är gul och blir upp till 2 centimeter lång samt 2 centimeter i diameter. Frukten är oval.[1][2]

Synonym

Mammillaria compacta Engelm. 1848

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.