Coleocephalocereus uebelmanniorum

Från Plantae
Coleocephalocereus uebelmanniorum
(P.J.Braun & Esteves) P.J.Braun, Esteves & Hofacker 2007
Coleocephalocereus pluricostatus (P.J.Braun & Esteves) P.J.Braun, Esteves & Hofacker Espirito Santo, Brasil.jpg
Släkte Coleocephalocereus
Tribus Cereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: starkt hotad
Status iucn3.1 EN.svg

Coleocephalocereus uebelmanniorum är en art i skäggkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i omgivningarna runt Jeronimo Monteiroi södra delarna av den brasilianska delstaten Espírito Santo. Den har ett pelarformat växtsätt med upprättväxande grenar från basen och blir upp till 1 meter hög.

C. uebelmanniorum har en stam som är mörkgröm och blir 7,5 till 10 centimeter i diameter. Stammen är upp delad i 12 till 15 åsar som har tvärgående fåror ovanför areolerna. Areolerna längs åsarna har grå ull. Ur areolen utvecklas tunna, gula taggar som är raka. Äldre plantor är nästa tagglösa. Det finns ingen centraltagg men 4 till 8 radiärtaggar som blir upp till 7 millimeter långa. På fertila plantor utvecklas ett lateralt cephalium som sträcker sig över cirka 7 åsar. Cephaliumet är fyllt av silkesliknande ull och rödbruna borststrån. Blomman utvecklas ur cephaliumet nära toppen av stammen. Den är rörformad, krämfärgad till ljusgrön och blir upp till 1,9 centimeter lång samt 1,5 centimeter i diameter. Frukten är omvänt konisk, blankt röd och blir upp till 1,7 centimeter lång samt 1,5 centimeter i diameter.[1][2]

C. uebelmanniorum anses vara starkt hotad och är upptagen på rödlistan.[3]

Det vetenskapliga namnet uebelmanniorum har arten fått för att hedra Werner Uebelmann (1921-2014), en schweizisk kaktussamlare.

Synonym

Coleocephalocereus pluricostatus ssp. uebelmanniorum P.J.Braun & Esteves 1993

Referenser

  1. ^ Kakteen und Andere Sukkulenten 58(8): 213. [Aug 2007]
  2. ^ NOVOSTI IZ SVETA KAKTEJ IN SUKULENT
  3. ^ Braun, P. 2013. Coleocephalocereus uebelmanniorum. In: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. https://www.iucnredlist.org/ Downloaded on 06 April 2014.