Coleocephalocereus fluminensis

Från Plantae
Coleocephalocereus fluminensis
(Miq.) Backeb. 1941
Coleocephalocereus fulminensis (Miquel) Backeberg.jpg
Släkte Coleocephalocereus
Tribus Cereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Coleocephalocereus fluminensis är en art i skäggkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från havsnivå till 900 meter i de brasilianska delstaterna Bahia, Espírito Santo, Minas Gerais, Rio de Janeiro och São Paulo. Den har ett pelarformat växtsätt med stammar som till hälften ligger ner, grenar sig från basen och blir upp till 3 meter lång.

C. fluminensis har en stam som blir upp till 10 centimeter i diameter och har mörkgrön hud. Stammen är uppdelad i 5 till 17 raka åsar. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas 1 centraltagg som är gulbrun men blir grå med åldern. Runt centraltaggen sitter 4 till 14 radiärtaggar som är gulaktiga men även de blir grå med åldern. Stammar som bär på blommor har oftast en lite annan uppsättning med taggar än övriga. De är grågula, flexibla och blir upp till 3 centimeter långa. Fertila stammar utvecklar ett lateralt cephalium som blir upp till 1 meter lång och 5 centimeter brett. Cephaliumet är fyllt med en stor mängd vit ull och borststrån. Ur cephaliumet utvecklas blomman som är vitaktig till lätt rosa och blir upp till 7 centimeter lång. Frukten är omvänt konisk och blir 2 till 3 centimeter lång. Den är smal och blankt violett.[1][2]

Underarter

C. fluminensis ssp. fluminensis

Underart fluminensis har en stam som blir upp till 2 meter lång och 10 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i cirka 17 åsar och den har 4 till 7 radiärtaggar. Underarten har sitt naturliga utbredningsområde i Bahia, Rio de Janeiro, São Paulo och Espírito Santo.

C. fluminensis ssp. decumbens (F.Ritter) N.P.Taylor & Zappi 1997

Underart decumbens har en stam som blir upp till 3 meter lång och 3,5 till 7 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 5 till 13 åsar och den har 8 radiärtaggar. Underarten har sitt naturliga utbredningsområde nära Águas Vermelhas i den nordöstra delen av Minas Gerais.

Synonymer

Cereus fluminensis Miq. 1838
Cephalocereus fluminensis (Miq.) Britton & Rose 1920
Austrocephalocereus fluminensis (Miq.) Buxb. 1968
Leocereus paulensis Speg. 1925
Coleocephalocereus decumbens F.Ritter 1968
Coleocephalocereus paulensis F.Ritter 1968
Coleocephalocereus fluminensis var. paulensis (F.Ritter) P.J.Braun 1991
Coleocephalocereus fluminensis ssp. paulensis (F.Ritter) P.J.Braun & Esteves 1995
Coleocephalocereus fluminensis var. braamhaarii P.J.Braun 1982
Coleocephalocereus fluminensis ssp. braamhaarii (P.J.Braun) P.J.Braun & Esteves 1995

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris.