Chlorophytum comosum

Från Plantae
Chlorophytum comosum
(Thunb.) Jacques 1862
Ampellilja
Starr 071024-0246 Chlorophytum comosum.jpg
Släkte Chlorophytum
Familj Asparagaceae
Ordning Asparagales
Överordning Monocotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Ampellilja är en art i ampelliljesläktet i familjen sparrisväxter. Ampelliljan har långsmala, helt gröna blad som växer i täta rosetter. Stjälkarna är långa och svaga och på dem sitter blommorna glest utspridda. Blommorna är små och vita. På stjälkarna bildas också små groddplantor som kan rota sig och bilda nya plantor.

Det ursprungliga utbredningsområdet för denna art är i södra Afrika och i tropiskt klimat i övriga Afrika men den har även spridit sig till andra områden i världen. Den är också mycket populär som prydnadsväxt och det finns sorter med vitstrimmiga och gulstrimmiga blad och även med blad med lite krusiga kanter.

Som krukväxt är den mycket tålig och vill helst placeras ljust, men tål också att stå mörkare eller i direkt solljus. Den ska helst hållas jämnt fuktig hela året, men klarar även torka eller för mycket vatten. Den förökas genom att småplantorna på stjälkarna skärs av och planteras. De rotar sig lätt. Ampelliljan behöver planteras om då och då eftersom den får ett kraftigt rotsystem.

Referenser

  • Burnie Geoff: Botanica: illustrerat botaniskt lexikon med över 10000 trädgårdsväxter inklusive odlingsråd, Könemann, Köln 2000 (swe). ISBN 3-8290-4718-5 (inb.). Libris. 
  • R.Govaerts, B.J.M.Zonneveld, S.A.Zona World Checklist of Asparagaceae. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://wcsp.science.kew.org Retrieved 2013-12-15
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - ampellilja