Cephalocereus apicicephalium

Från Plantae
Cephalocereus apicicephalium
E.Y.Dawson 1948
Foto: Dennis West
Foto: Dennis West
Släkte Cephalocereus
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Cephalocereus apicicephalium är en art i gubbhuvudssläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den mexikanska delstaten Oaxaca. Den har ett träd- eller busklikt växtsätt, grenar sig från basen och blir 1 till 3 meter hög. Stammen har en grågrön hud och blir upp till 7 centimeter i diameter.

C. apicicephalium har en stam som är uppdelad i 22 till 25 smala åsar. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolerna utvecklas 1 till 4 centraltaggar som är rödsvarta eller svarta och blir 2 till 3 centimeter långa. De har en kraftig bas och pekar nedåt. Runt centraltaggarna sitter 9 till 12 radiärtaggar som är mycket tunna, grå till vita och blir 1,5 till 1,8 centimeter långa. På toppen av stammen utvecklas varje år ett lateralt cephalium. Det består av tuvig ulligt hår som blir upp till 5 centimeter långt. Kvar efter varje säsong blir ett cephalium i form av en ring runt stammen. Blomman utvecklas på toppen av stammen och är klockformad. Den är rosa med gula inslag och blir 5 till 6 centimeter lång samt upp till 3 centimeter i diameter. Blompipen är täckt av små, trekantiga, vita fjäll.[1][2]

Synonymer

Neodawsonia apicicephalium (E.Y.Dawson) Backeb. 1949
Neodawsonia guiengolensis Bravo 1956
Neodawsonia nana Bravo 1956

Referenser

  1. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 139. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.