Bomarea edulis

Från Plantae
Bomarea edulis
(Tussac) Herb. 1837
Addisonia (PLATE 065) (8576393143).jpg
Släkte Bomarea
Familj Alstroemeriaceae
Ordning Liliales
Överordning Monocotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Bomarea edulis är en flerårig klätterväxt i bomareasläktet i familjen alströmeriaväxter.

Denna art har rotknölar. Den klättrar vanligen på buskar och blir upp till 370 centimeter lång. Stjälken är ibland lila- eller rödaktig. Bladen har korta skaft. De är lansettformade till avlångt elliptiska och spetsiga. De är vanligen mellan 7 och 13 centimeter långa och 2 till 4 centimeter breda.

Blommorna sitter i samlingar som består av 3 till 12 grenar som blir upp till 15 centimeter långa. De bildar flockliknande samlingar ytterst på grenspetsarna. Ytterst på varje gren i samlingen sitter 2 eller 3 blommor och några småblad. Blommorna är klockformade och 2,5 till 3 centimeter långa. De yttre hyllebladen är äggrunda till elliptiska. Utsidan är rosa till laxrosa och insidan är gul med rödaktiga nerver. De inre hyllebladen är linjära till lansettformade och lika långa som de yttre. De är gula med mörklila prickar. Frukten är en kapsel som är ungefär 2,5 centimeter i diameter.

Utbredningsområdet är i Mexiko, Centralamerika, Västindien och Sydamerika.

Synonymer

  • Alstroemeria edulis Tussac 1808

Referenser

  • Addisonia : colored illustrations and popular descriptions of plants, New York Botanical Garden, New York 1916-1964 (eng). 
  • R.Govaerts, A.Hofreiter World Checklist of Alstroemeriaceae. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://wcsp.science.kew.org Retrieved 2016-02-08