Ariocarpus bravoanus

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ariocarpus bravoanus
H.M.Hern. & E.F.Anderson 1992
Dvärgmyrkottskaktus [1]
A. bravoanus ssp. hintonii
A. bravoanus ssp. hintonii
Släkte Ariocarpus
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Dvärgmyrkottskaktus är en art i myrkottskaktussläktet och familjen kaktusväxter, och har sin naturliga växtplats i den mexikanska delstaten San Luis Potosí.[2]

Dvärgmyrkottskaktusen är den minsta arten inom släktet och den blir från 3 till 9 centimeter i diameter. I sitt normala växtsätt sticker de knappt ovan jord. De är grågröna till färgen och de bladlika utväxterna är tillplattat trekantiga och bildar något som liknar en bladrosett. Utväxterna är längre än vad de är breda, cirka 3,7 centimeter långa och 2 centimeter breda vid basen. Areolerna varierar ganska mycket mellan olika plantor, är i vissa fall ulliga och sträcker längs hela utväxten men ibland endast som en ullig tuss nära spetsen på utväxterna. Blommorna, som kommer i centrum av plantan, är rosalila, 2,5 centimeter långa och blir upp till 5 centimeter i diameter. Ståndarna är orangegula och pistillen vit. Den efterföljande frukten är vanligtvis ljusbrun.

Det vetenskapliga namnet bravoanus har givits arten för att hedra doktor Helia Bravo som har bidragit mycket gällande studier av mexikanska kaktusar.

Underart

Vårtig dvärgmyrkottskaktus[3] - A. bravoanus ssp. hintonii (W.Stuppy & N.P.Taylor) E.F.Anderson & W.A.Fitz Maur. 1997
A. bravoanus ssp. bravoanus växer endast i södra San Luis Potosí och A. bravoanus ssp. hintonii endast i norra. Den senare har tydliga vårtor och fåror på utväxterna.

Synonymer

Ariocarpus kotschoubeyanus ssp. bravoanus (H.M.Hern. & E.F.Anderson) Halda 1998
Ariocarpus fissuratus var. hintonii W.Stuppy & N.P.Taylor 1987

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - dvärgmyrkottskaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 110. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - vårtig dvärgmyrkottskaktus