Aconitum macrorhynchum

Från Plantae
Aconitum macrorhynchum
Turcz. ex Ledeb.
Släkte Aconitum
Familj Ranunculaceae
Ordning Ranunculales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Aconitum macrorhynchum är en flerårig ört i stormhattssläktet i familjen ranunkelväxter.

Denna art har en jordstam bestående av två avlånga knölar som är upp till 3 centimeter långa och 0,5 centimeter i diameter. Stjälken är upprätt, smal och upp till 100 centimeter hög. Den är småluden. De nedre bladen har skaft som är upp till 15 centimeter långa. Dessa blad faller oftast av innan blomningen. De övre bladen är runda och mycket flikiga.

Överst på stjälken sitter blommorna i en gles samling som vanligen är förgrenad nedtill. Blomfärgen är kornblå och utsidan av kronbladen är korthårig. Huvan är konformad, knappt 2 centimeter hög och ungefär 1,5 centimeter bred. De laterala kronbladen är ungefär 1,5 centimeter långa och breda. De nedre är kortare och smalare. Sporren är liten och böjd.

Utbredningsområdet är i Sibirien, ryska Fjärran östern, Kina, Mongoliet och i östra Asien.

Referenser

  • Komarov Vladimir Leontʹevič: Flora of the U.S.S.R., Jerusalem 1963- (eng). Libris. 
  • Roskov Y.; Ower G.; Orrell T.; Nicolson D.; Bailly N.; Kirk P.M.; Bourgoin T.; DeWalt R.E.; Decock W.; Nieukerken E. van; Penev L.; eds. (2020). Species 2000 & ITIS Catalogue of Life, 2020-04-16 Beta. Digital resource at www.catalogueoflife.org/col. Species 2000: Naturalis, Leiden, the Netherlands. ISSN 2405-8858. (Läst 2017-06-26)