Aconitum lasiostomum

Från Plantae
Aconitum lasiostomum
Rchb. ex Besser
Aconitum lasiostomum 45131052.jpg
Släkte Aconitum
Familj Ranunculaceae
Ordning Ranunculales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Aconitum lasiostomum är en flerårig ört i stormhattssläktet i familjen ranunkelväxter. Det finns en annan art som beskrivits med samma namn, Aconitum lasiostomum Spreng. Denna är numera en synonym till Aconitum orientale.

Stjälken blir 100 till 150 centimeter hög och något hårig. De nedre bladen är 7 till 10 centimeter långa och 14 till 20 centimeter breda. De är 3- till 5-flikiga och har tandade kanter. Ovansidan är kal eller något hårig medan undersidan är hårig. Bladskaften är 12 till 25 centimeter långa. Bladen längs stjälken är lika de nedre men har mycket kortare skaft.

Överst på stjälken sitter blommorna i en tät, avlång samling som blir 20 till 35 centimeter lång. Blomfärgen är ljusgul. Huvan är hårig, konisk, 1,5 till 2 centimeter hög och upp till 1 centimeter bred. De laterala kronbladen döljs delvis av huvan. De är runda och ungefär 0,7 centimeter i diameter. De nedre kronbladen är ungefär 0,7 centimeter långa. Det ena är knappt 0,5 centimeter brett och det andra upp till 0,2 centimeter brett.

Utbredningsområdet är i sydöstra och östra Europa. Arten odlas som prydnadsväxt.

Synonymer

  • Aconitum lycoctonum ssp. lasiostomum (Rchb.) Warncke

Referenser