Acalypha wilkesiana

Från Plantae
Acalypha wilkesiana
Müll.Arg. 1866
Mosaikblad
Acalypha wilkesiana (in a greenhouse) 01.JPG
Släkte Acalypha
Familj Euphorbiaceae
Ordning Malpighiales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Mosaikblad är en buske i akalyfasläktet i familjen törelväxter. Den blir mellan 2 och 3 meter hög. Bladen är äggrunda till hjärtformade och de är fläckiga i färger som skiftar i rött, rosa, brunorange till olika gröna nyanser. Blommorna är små och sitter i oansenliga samlingar som är kortare än bladen.

Utbredningsområdet är i Papuasien och i sydvästra Stilla havet. Mosaikblad är populär som prydnadsväxt och har även naturaliserats i många andra varmare områden i världen. Det finns en mängd namnsorter.

Synonymer

  • Acalypha amentacea ssp. wilkesiana (Müll.Arg.) Fosberg

Referenser

  • Lötschert, Wilhelm; Beese Gerhard, Wanntorp Hans-Erik: Växter i tropikerna: med 323 prydnads- och nyttoväxter beskrivna, därav 274 avbildade i färg, Bonnier fakta, Stockholm 1982 (swe). ISBN 91-34-50157-6 (inb.). Libris. 
  • R.Govaerts, F.J.Fernández Casas, C.Barker, S.Carter, S.Davies, H.-J.Esser, M.Gilbert, P.Hoffmann, A.Radcliffe-Smith, V.Steinmann, P.van Welzen, T.Whitmoore World Checklist of Euphorbiaceae. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://wcsp.science.kew.org Retrieved 2013-12-26
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - mosaikblad