Leptocereus

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Leptocereus
(A.Berger) Britton & Rose 1909
Typart L. assurgens
Typart L. assurgens
Tribus Pachycereeae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Leptocereus är ett släkte i familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i Västindien, bland annat i Dominikanska republiken, Haiti, Kuba och Puerto Rico. Släktet innehåller 11 arter som är trädliknande till buskliknande, klättrande till hängande och har många grenar.

Arter i släktet Leptocereus har en stam som vanligtvis är cylindrisk, uppdelad i segment och utvecklar inte luftrötter. Stammen är uppdelad i 3 till 8 tunna, framstående åsar som ibland har tvärgående hack. Längs åsarna sitter areoler med jämna mellanrum. Ur areolen utvecklas taggar som vanligtvis är permanenta, tunna och nålliknande. Blomman utvecklas nära toppen av en stam och ibland från ett cephalium. Den är öppen under dagen eller natten och sitter ensam eller i ett knippe. Blomman är relativt liten och rörformad, klockformad eller trattformad. Hypanthium och blompip har vanligtvis små fjäll och taggar. Blompipen är relativt kort. Ståndare och pistill sticker knappt ut ovanför kronbladen. Frukten är rund till elliptisk, köttig och har vanligtvis taggar. Den faller av när den mognat och är full med många, svarta frön.[1][2]

Arter

L. arboreus
L. assurgens
L. carinatus
L. grantianus
L. leonii
L. paniculatus
L. quadricostatus
L. scopulophilus
L. sylvestris
L. weingartianus
L. wrightii

Systematik

Släktet Leptocereus beskrevs först av Alwin Berger som ett undersläkte till Cereus 1905. Nathaniel Britton och Joseph Rose lyfte upp det till ett eget släkte 1909 med L. assurgens som typart.

Det vetenskapliga namnet Leptocereus är sammansatt av det grekiska ordet leptos som betyder tunn, vilket beskriver de tunna åsarna, och cereus som betyder pelarformad.[3]

Synonymer

Cereus subg. Leptocereus A.Berger 1905
Neoabbottia Britton & Rose 1921

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 143-144. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Corneliuson, Jens: Växternas namn: vetenskapliga växtnamns etymologi : språkligt ursprung och kulturell bakgrund, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2000 (swe). ISBN 91-46-17679-9 (inb.). Libris.