Mammillaria sphacelata

Från Plantae
Version från den 9 juli 2013 kl. 16.48 av Helena (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mammillaria sphacelata
Mart. 1832
M. sphacelata ssp. viperina
M. sphacelata ssp. viperina
Undergrupp Sphacelatae
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Mammillaria sphacelata är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de mexikanska delstaterna Puebla och Oaxaca. Den grenar sig fritt från basen och bildar stora tuvor som blir upp till 50 centimeter breda eller mer. Stammen är cylindrisk, har ljusgrön hud och blir 2 till 3 centimeter i diameter.

M. sphacelata är uppdelad i koniska vårtor som inte har vit sav i sig men kan ha lite ull mellan dem. På vårtan sitter taggar som är ben- till kritvita med spetsar som är rödspräckliga. Taggarna består av 1 till 4 centraltaggar som är raka och blir 4 till 8 millimeter långa. Runt centraltaggarna sitter 10 till 15 radiärtaggar som blir 5 till 8 millimeter långa. Blomman är karmosinröd till mörkt lilaröd och blir upp till 15 millimeter lång. Den blir aldrig vidöppen. Frukten är klubbformad, lätt krökt och scharlakansröd. Fröna är svarta.[1][2]

Underarter

M. sphacelata ssp. sphacelata

Underart sphacelata har en stam som blir upp till 3 centimeter i diameter. Den har sitt naturliga habitat i Tehuacándalen och på berget Sierra de Zapotitlan.

M. sphacelata ssp. viperina (J.A.Purpus) D.R.Hunt 1997

Underart viperina har tunnare stam som inte överstiger 2 centimeter i diameter, och den brukar oftast ligga ner. Den har sitt naturliga habitat nära Zapotitlan de las Salinas och Calipan.

Synonym

Chilita sphacelata (Mart.) Orcutt 1926
Ebnerella sphacelata (Mart.) Buxb. 1951
Leptocladodia sphacelata (Mart.) Buxb. 1962
Mammillaria viperina J.A.Purpus 1912
Leptocladodia viperina (J.A.Purpus) Buxb. 1960

Referenser

  1. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 444. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris.