Vaccinium myrtillus

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vaccinium myrtillus
L. 1753
Blåbär
Blåbær 2.jpg
Släkte Vaccinium
Familj Ericaceae
Ordning Ericales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Blåbär är en liten buske i blåbärssläktet i familjen ljungväxter.

Blåbärets blad är tunna och mjuka och de fälls till vintern. Grenarna är gröna och kantiga. Blomningstiden börjar på våren, samtidigt som årets nya blad kommer fram. Blomkronan är nästan klotformig med en trång mynning. Blomfärgen är rödaktig och blommorna är runt en halv centimeter långa. Bären börjar mogna i juli. Den blå bärfärgen beror på att ytan är belagd med ett tunt, gråblått vaxöverdrag. Detta är lätt att torka av och ibland saknas det helt. Då ser bäret nästan glansigt svart ut.

Blåbär trivs bäst i granskogar där det är vanligt att den tillsammans med mossa utgör en stor del av undervegetationen. Utanför skogarna blir blåbärsriset mer lågväxt och småbladigt och bären torrare. Utbredningsområdet är i Europa, norra Asien, västra Nordamerika och på Grönland.

Blåbär äts av människan som de är eller som sylt, saft och liknande produkter. Den rödlila bärsaften används också som livsmedelsfärg. Dessutom utgör bären föda för djur, till exempel fåglar.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2021-08-27.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - blåbär - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9