Trifolium repens

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Trifolium repens
L. 1753
Vitklöver
Trifolium March 2008-1.jpg
Släkte Trifolium
Tribus Trifolieae
Underfamilj Faboideae
Familj Fabaceae
Ordning Fabales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Vitklöver är en ört i klöversläktet i familjen ärtväxter.

Blommorna är vita, någon gång rosa, och doftar. De sitter samlade i täta, runda huvuden och blommorna slår ut nerifrån och uppåt. Efter avslutad blomning böjer sig blomman utåt och nedåt och blir brun utan att falla av. Det bildas en tydlig gräns mellan de övre blommorna som blommar och de nedre som har vissnat. De vissna blommorna sitter kvar kring den mogna frukten.

Bladen består av tre småblad som ibland men inte alltid har ljusare gröna teckningar. Varje litet blad blir mellan 1 och 2 centimeter långt. Ibland kan ett blad ha fyra småblad, en fyrklöver. Denna är en symbol för lycka. Sådana blad är sällsynta och ännu mer sällsynt är fem eller flera blad.

Om man på kvällen tittar på den lågvuxna vitklövern på en öppen gräsplan har man svårt att känna igen växten. De små, friskt gröna treklöverbladen är som försvunna och istället ser man en mängd små blad som är gråblå. Vitklövern, liksom en mängd andra baljväxter, visar ett exempel på "växternas sömn" eller kanske hellre bladens nattställning. Varje blad har till skydd mot den nattliga värmeutstrålningen lagt de båda små sidobladen mot varandra och täckt över dem med det mittersta, som därigenom vänder sin gråaktiga sida uppåt.

Vitklöver är vanlig i hela Norden och ursprungsområdet är i Europa, norra och östra Afrika samt i tempererat klimat i Asien. Arten har även naturaliserats på många andra platser i världen. Den förekommer på bland annat ängsmark, vägkanter, ruderatmark och som odlad foderväxt. Artepitetet repens betyder "krypande" och syftar på de nedliggande stjälkarna som slår rötter från lederna. Bladens och blomställningarnas skaft står däremot upprätta.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - vitklöver - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2020-10-02.