Tacinga inamoena

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tacinga inamoena
(K.Schum.) N.P.Taylor & Stuppy 2002
Opuntia inamoena (2).jpg
Släkte Tacinga
Tribus Opuntieae
Underfamilj Opuntioideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Tacinga inamoena är en art i släktet Tacinga och familjen kaktusväxter som har sin naturliga utbredning i den norra delen av den brasilianska delstaten Minas Gerais från 100 till 1550 meters höjd över havet. Den har ett buskliknande växtsätt och bildar tuvor som blir 10 till 50 centimeter höga samt upp till 3 meter breda.

T. inamoena har grensegment som är upprättväxande eller kryper och varierar i form och storlek. De är ovala eller runda och blir 5 till 15 centimeter långa samt 4 till 12 centimeter breda. På segmenten finns insjunkna areoler som sitter 10 till 15 millimeter ifrån varandra. Ur areolen utvecklas en stor mängd glochider som knappt sticker ut alls. Några taggar finns inte. Blomman blir cirka 5 centimeter lång och 3,5 till 4 centimeter i diameter, med ett runt hypanthium som blir upp till 10 millimeter. Hypanthium är grönt med orangeröda spetsiga fjäll. Yttre kronblad är djuprött eller rosaorange, 16 millimeter långt och smalt lansettformad. De spretar en del. Yttre kronblad är orange, blir 18 till 20 millimeter långt och är skedformad. Det spretar eller är tillbakaböjt. Frukten är gul eller orange, klotformad eller platt klotformad och blir cirka 4 centimeter i diameter. Fruktköttet är transparent, innehåller många frön och dessa blir upp till 3 millimeter i diameter.[1][2]

Underarter

T. inamoena ssp. inamoena

Underart inamoena beskrivs som huvudarten och har samma utbredningsområde.

T. inamoena ssp. subcylindrica M.Machado & N.P.Taylor 2003

Underart subcylindrica har avlånga segment som endast är 3 till 7 centimeter långa, 2 till 3 centimeter breda och 5 till 10 millimeter tjocka. Den har sin utbredning i de brasilianska delstaterna Bahia och Minas Gerais.

Synonym

Opuntia inamoena K.Schum. 1890

Referenser

  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 269. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 652. ISBN 0-88192-498-9. Libris.