Symphyotrichum novi-belgii

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Symphyotrichum novi-belgii
(L.) G.L.Nesom 1995
Höstaster
S. novi-belgii 'Royal Blue'
S. novi-belgii 'Royal Blue'
Släkte Symphyotrichum
Tribus Astereae
Underfamilj Asteroideae
Familj Asteraceae
Ordning Asterales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Höstaster är en flerårig ört i höstastersläktet i familjen asterväxter.

Höstaster blommar på hösten och blir mellan 1 och 1,5 meter hög. Den har blivit mycket populär som trädgårdsväxt, både för den sena blomningens skull men också för att den är lättodlad. Ett problem med den är dock att den är mottaglig för mjöldagg. För att försöka undvika mjöldagg är det bra att ofta dela på plantorna, vilket är bäst att göra på våren, samt att odla den i fuktig jord. Det har tagits fram mängder av olika sorter av höstaster där blomfärgen varierar från ljust lila till mörkt rosa.

Det ursprungliga utbredningsområdet är i östra Kanada och nordöstra USA. Höstaster har även naturaliserats i många andra områden i världen, framför allt i Europa.

Synonymer

  • Aster novi-belgii L. 1753

Referenser

  • Burnie Geoff: Botanica: illustrerat botaniskt lexikon med över 10000 trädgårdsväxter inklusive odlingsråd, Könemann, Köln 2000 (swe). ISBN 3-8290-4718-5 (inb.). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2021-07-15.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - höstaster - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9