Mammillaria guelzowiana

Från Plantae
(Omdirigerad från Storblommig silkesvårtkaktus)
Hoppa till: navigering, sök
Mammillaria guelzowiana
Werderm. 1928
Storblommig silkesvårtkaktus [1]
Mammillaria guelzowiana.jpg
Undergrupp Phellosperma
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Storblommig silkesvårtkaktus är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den mexikanska delstaten Durango. Den är solitärväxande till en början men tuvar sig med tiden. Den är klotformad men insjunken i centrum samt blir upp till 7 centimeter hög och 4 till 10 centimeter i diameter.[2]

Den storblommiga silkesvårtkaktusens vårtor är konformade, saknar vit sav och har ingen ull mellan vårtorna. På vårtorna sitter 1 till 6 nållika centraltaggar som är rödbruna till gulaktiga och blir 8 till 25 millimeter långa. Runt centraltaggarna sitter 60 till 80 hårlika vridna radiärtaggar som är mjuka, vita och blir upp till 15 millimeter långa. Blommorna är klockformade till trattformade, är intensivt rosafärgade och blir upp till 4 centimeter långa och 7 centimeter i diameter. Frukten är nästan klotformad, blekröd eller gulvit och blir upp till 8 millimeter i diameter. Fröna är svarta.

Synonymer

Krainzia guelzowiana (Werderm.) Backeb. 1951
Phellosperma guelzowiana (Werderm.) Buxb. 1951

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - storblommig silkesvårtkaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 420. ISBN 0-88192-498-9. Libris.