Mammillaria theresae

Från Plantae
(Omdirigerad från Spindelvårtkaktus)
Hoppa till: navigering, sök
Mammillaria theresae
Cutak 1967
Spindelvårtkaktus [1]
Mammillaria theresae.jpg
Undergrupp Longiflorae
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Spindelvårtkaktus är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den mexikanska delstaten Durango. Den är vanligtvis solitärväxande men kan bilda tuvor och den har en styv och kraftig pålrot. Den har en tillplattat klotform till cylindrisk, har en olivgrön hud med en lila nyans och blir upp till 4 centimeter hög samt 1 till 3 centimeter i diameter.[2]

Spindelvårtkaktusen är uppdelad i cylinderformade vårtor som har sparsamt med ull mellan dem. På vårtorna finns ingen centraltagg men 22 till 30 radiärtaggar i ett plymformat mönster. Dessa är genomskinligt vita till gulvita och blir upp till 2 millimeter långa. Blomman är trattformad och blålila. Den blir 35 till 45 millimeter lång och upp till 30 millimeter i diameter. Frukten är klubbformad och upp till 10 millimeter lång. Den sitter gömd inuti växtkroppen då den har mognat. Fröna är svarta.

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - spindelvårtkaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 447. ISBN 0-88192-498-9. Libris.