Mammillaria muehlenpfordtii

Från Plantae
(Omdirigerad från Skruvvårtkaktus)
Hoppa till: navigering, sök
Mammillaria muehlenpfordtii
C.F.Först. 1847
Skruvvårtkaktus [1]
Mammillaria muehlenpfordtii pm 1.JPG
Undergrupp Leucocephalae
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Skruvvårtkaktus är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de mexikanska delstaterna Guanajuato, Querétaro Arteaga och San Luis Potosí. Den är vanligtvis solitärväxande men tuvar sig ibland genom att tillväxtpunkten delar sig. Stammen är klotformad, massiv, har blågrön till grågrön hud och blir 12 till 15 centimeter i diameter.

Skruvvårtkaktusen är uppdelad i koniska vårtor som inte har vit sav i sig, men det finns vita borststrån mellan dem. På vårtan sitter 4 centraltaggar som är brungula men blir grå med bruna spetsar och blir 2 till 40 millimeter långa. I sällsynta fall kan det vara 2 till 6 stycken. De pekar utåt, varierar extremt mycket i längd och de nedre är alltid längst. Runt centraltaggarna sitter 30 till 50 radiärtaggar som är glasvita till gulaktiga och blir upp till 4 millimeter långa. De är borstalika, spretar åt alla håll och täcker i princip hela stammen. Blomman är karmosinröd och blir 10 till 15 millimeter lång. Frukten är röd och fröna är bruna.[2][3]

Synonymer

Mammillaria celsiana Lem. 1839, nom. rej.
Mammillaria neopotosina R.T.Craig 1945

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - skruvvårtkaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 433. ISBN 0-88192-498-9. Libris.