Salsola kali

Från Plantae
Salsola kali
L. 1753
Sodaört
Salsola kali 01.jpg
Släkte Salsola
Familj Amaranthaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Sodaört är en ettårig halofyt i sodaörtssläktet i familjen amarantväxter. Den växer på sandiga havsstränder där marken ständigt genomdränks av saltvatten. En starkt saltmättad mark är för flertalet växter obeboelig eftersom den från växtens synpunkt sett är praktiskt taget vattenlös. Sodaörten är därför byggd som en suckulent med trinda blad som kan lagra vatten. Bladen har dessutom en stickande udd i varje bladspets.

Sodaört blir mellan 5 och 40 centimeter hög. Växtsättet är lågt och utspärrat grenigt. Den blommar under sensommaren och hösten. Vid fruktmognaden växer breda, vågräta bihang ut från de förhårdnade kalkbladens utsida. Sodaörten kan uppträda som marklöpare när den börjar torka på hösten. Roten är ganska klen och när det blåser hårt rycks plantan upp och rullas omkring och då faller de mogna frukterna av.

Utbredningsområdet är i Europa, Makaronesien, norra Afrika samt i västra Asien. I Sverige förekommer den längs kusterna i söder. Den har även naturaliserats på andra platser i världen och anses ibland vara ett besvärligt ogräs. Det svenska namnet kommer sig av att sodaörtens aska är rik på soda (natriumkarbonat) som förr utvanns ur denna växt.

Referenser