Rhipsalis floccosa

Från Plantae
(Omdirigerad från Rhipsalis hohenauensis)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rhipsalis floccosa
Salm-Dyck ex Pfeiff. 1837
Trind pendelkaktus[1]
Rhipsalis floccosa.jpg
Undergrupp Epallagogonium
Släkte Rhipsalis
Tribus Rhipsalideae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Trind pendelkaktus är en art i mistelkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde i Venezuela i norra Sydamerika, Bolivia och Peru i västra Sydamerika, Argentina och Paraguay i södra Sydamerika samt Brasilien. Den är epifytisk eller litofytisk och har många grenar som är upprättväxande i början och utvecklas endast från basen. Grenarna blir hängande med tiden.

Trind pendelkaktus är uppdelad i cylindriska segment som är tunna, runda i tvärsnitt och blir upp till 25 centimeter långa samt 5 till 6 millimeter i diameter. Segmenten är gröna men har ibland en röd eller lila anstrykning nära areolerna. Ofta finns det förhöjda vårtor i anslutning till bladliknande fjäll. Längs segmenten sitter det insjunkna areoler med jämna mellanrum, areoler som har ull men inga borststrån. Blomman utvecklas på sidan av segmentet. Den är grönvit till krämfärgad eller gyllengul och blir 15 till 20 millimeter i diameter. Blomkoppen pressar sig igenom ytan vi areolen och är omgiven av hår. Frukten är klotrund. Den är vit, röd eller rosa och blir upp till 10 millimeter i diameter.[2][3]

Underarter

R. floccosa ssp. floccosa

Underart floccosa har grön hud, grönvita blommor och vit frukt. Den har sitt naturliga utbredningsområde i de brasilianska delstaterna Pernambuco och São Paulo.

R. floccosa ssp. hohenauensis (F.Ritter) Barthlott & N.P.Taylor 1995

Underart hohenauensis har gyllengula blommor och vit frukt. Den har sitt naturliga utbredningsområde i den argentinska provinsen Misiones och östra Paraguay.

R. floccosa ssp. oreophila N.P.Taylor & Zappi 1998

Underart oreophila har perfekt cylindriska segment utan vårtor och mycket små blommor. Den har sitt naturliga utbredningsområde i delstaten Bahias centrala höglandområden och norra Minas Gerais i Brasilien.

R. floccosa ssp. pittieri (Britton & Rose) Barthlott & N.P.Taylor 1995

Underart pittieri är en epifyt som växer på upp till 1500 meters höjd och har tunnare stamsegment samt mindre blommor och frukt än huvudarten. Den har sitt naturliga utbredningsområde i de venezuelanska delstaterna Aragua, Carabobo, Dependencias Federales, Miranda och Yaracuy.

R. floccosa ssp. pulvinigera (G.Lindb.) Barthlott & N.P.Taylor 1995

Underart pulvinigera har segment som har grön hud med en röd anstrykning, blommor som kan vara större än 18 millimeter i diameter och en rosaaktig frukt. Den har sitt naturliga utbredningsområde i de brasilianska delstaterna Espírito Santo, Minas Gerais och Rio Grande do Sul.

R. floccosa ssp. tucumanensis (F.A.C.Weber) Barthlott & N.P.Taylor 1995

Underart tucumanensis är en epifyt som växer från 700 till 1725 meters höjd över havet. Den liknar underart pulvinigera, men utan den röda anstrykningen på huden och den har en större frukt som är röd eller vit. Frukten blir upp till 10 millimeter i diameter. Underarten har sitt naturliga utbredningsområde i de argentinska provinserna Catamarca, Jujuy, Salta och Tucumán, de bolivianska departementen Santa Cruz och Tarija samt den peruanska regionen Junín.

Synonymer

Hariota floccosa (Salm-Dyck ex Pfeiff.) Lem. 1839
Lepismium floccosum (Salm-Dyck ex Pfeiff.) Backeb. 1935
Rhipsalis pulvinigera G.Lindberg 1889
Lepismium pulvinigerum (G.Lindberg) Backeb. 1935
Rhipsalis gibberula F.A.C.Weber 1892
Lepismium gibberulum (F.A.C.Weber) Backeb. 1935
Rhipsalis tucumanensis F.A.C.Weber 1892
Hariota tucumanensis (F.A.C.Weber) Kuntze 1898
Lepismium tucumanense (F.A.C.Weber) Backeb. 1935
Rhipsalis pittieri Britton & Rose 1923
Lepismium pittieri (Britton & Rose) Backeb. 1959
Rhipsalis flosculosa F.Ritter 1979
Rhipsalis hohenauensis F.Ritter 1979
Rhipsalis monteazulensis F.Ritter 1979

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - trind pendelkaktus - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 255. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 615-616. ISBN 0-88192-498-9. Libris.