Phytolacca americana

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Phytolacca americana
L. 1753
Amerikanskt kermesbär
Raisin d'Amérique FR 2012.jpg
Släkte Phytolacca
Familj Phytolaccaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Amerikanskt kermesbär är en flerårig ört i kermesbärssläktet i familjen kermesbärsväxter.

Roten är kraftig. Stjälken är upprätt, förgrenad och 100 till 300 centimeter hög. Den är grön men ibland rödaktig. Bladen är elliptiska till lansettformade, 15 till 40 centimeter långa och 3 till 10 centimeter breda. Bladen nedtill är större än de längre upp. Bladskaftet är kantigt och upp till 3 centimeter långt.

Blommorna sitter i hängande samlingar som är 10 till 30 centimeter långa. Blommorna är upp till 0,5 centimeter i diameter och har 5 kronblad. De är först vitaktiga men övergår till röda. Frukten är ett bär som är knappt 1 centimeter i diameter.

Utbredningsområdet är i USA och i östra Kanada. Amerikanskt kermesbär odlas som prydnadsväxt. Bärsaften har använts för växtfärgning.

Referenser

  • Komarov V. L.: Flora, 1963- (eng). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2020-10-01.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - amerikanskt kermesbär - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9