Penstemon digitalis

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Penstemon digitalis
Nutt. ex Sims 1825
Fingerborgshatt
Penstemon digitalis - Foxglove Beardtongue.jpg
Släkte Penstemon
Familj Plantaginaceae
Ordning Lamiales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Fingerborgshatt är en flerårig ört i penstemonsläktet i familjen grobladsväxter.

Denna art har en kort jordstam varifrån en eller ett par smala stjälkar växer upp. Stjälkarna blir 60 till 120 centimeter höga. Bladen längst ner är äggrunda och har skaft. De som sitter längs stjälkarna saknar skaft och är smalare. Bladkanterna är tandade till nästan helbräddade.

Överst på stjälken sitter blommorna i en rundat pyramidformad samling som utgör ungefär en tredjedel av plantans höjd. Blommorna sitter i par på motsatta sidogrenar. Antalet foderblad är 5. De är lansettformade och mellan 0,5 och 1 centimeter långa. De är något småludna och har även mörkbruna körtelhår. Blomkronan är ungefär 2,5 centimeter lång. Längst ner är kronan smal och tillplattad för att sedan utvidgas och bli något uppåtriktad. Ytterst finns 5 rundade flikar. Blomfärgen är vit och ofta med lila ränder på insidan av svalget. Både insidan och utsidan är småludna. Antalet ståndare är 5 och den nedersta är steril. Istället har den gula hår. De övriga 4 har gråvioletta knappar. Pistillen är vit. Frukten är en kapsel. Fröna är kantiga och gråbruna.

Det ursprungliga utbredningsområdet är i centrala och östra USA. Fingerborgshatt odlas som prydnadsväxt och det finns några namnsorter där bland annat blomfärgen kan vara en annan än artens vita.

Referenser

  • Addisonia : colored illustrations and popular descriptions of plants, New York Botanical Garden, New York 1916-1964 (eng). 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2021-08-30.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - fingerborgshatt - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9