Växthus

Från Plantae
(Omdirigerad från Orangerie)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett växthus är en byggnad där växter odlas. Detta möjliggör odling av växter som inte hade tålt utomhusklimatet på platsen. Byggnaden ska ha ett stort ljusinsläpp och därför är taket och (oftast) väggarna gjorda av glas eller plast.

Man kan skilja mellan varmhus, tempererat hus och kallhus. Varmhus är avsedda för odling året om och har därför vanligen någon form av uppvärmningssystem. I det tempererade huset förlänger man den normala odlingssäsongen genom att använda uppvärmning till exempel på våren och hösten. I kallhuset finns oftast ingen uppvärmning, men det utgör ändå ett skydd mot framför allt blåst och regn.

Orangerie

Orangeriet i Kew Gardens, London

Ett orangerie är ett speciellt slags växthus. De byggdes framför allt för att övervintra citrusträd, därav namnet. De byggdes från 1600-talet vid slott och förnäma egendomar. Orangerier hade vanligen inte glastak, men stora fönster längs åtminstone en sida.

Referenser

  • Alm, Gustaf; Palmstierna Inger, Veltman Han: Växthusboken, Natur och kultur/LT, Stockholm 1998 (swe). ISBN 91-27-35005-3. Libris.