Neotinea ustulata

Från Plantae
Neotinea ustulata
(L.) R.M.Bateman ,Pridgeon & M.W.Chase 1997
Krutbrännare
Neotinea ustulata (spikes).jpg
Släkte Neotinea
Familj Orchidaceae
Ordning Asparagales
Överordning Monocotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Krutbrännare är en orkidé som blir mellan 10 och 20 centimeter hög. Bladen är grågröna och sitter i en rosett vid marken. Blommorna är ganska små och sitter i ett ax överst på stjälken. Blomfärgen är vit eller ljust rosa med rödrosa prickar på den förhållandevis stora läppen. Sporren är kort och säckformig. De outslagna blommornas svartröda färg ger axets topp ett brunsvett utseende och det är detta som har gett växten dess svenska namn.

Krutbrännarens habitat är på torr och kalkrik mark. I Sverige förekommer den sällsynt på Öland och Gotland samt i Skåne. Utbredningsområdet är för övrigt i Europa och österut i Sibirien och Kaukasus.

Synonymer

  • Orchis ustulata

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • R.Govaerts, P.Bernet, K.Kratochvil, G.Gerlach, G.Carr, P.Alrich, A.M.Pridgeon, J.Pfahl, M.A.Campacci, D.Holland Baptista, H.Tigges, J.Shaw, P.Cribb, Alex George, K.Kreuz, J.Wood World Checklist of Orchidaceae. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://wcsp.science.kew.org Retrieved 2013-12-15