Mammillaria sempervivi

Från Plantae
(Omdirigerad från Medusavårtkaktus)
Hoppa till: navigering, sök
Mammillaria sempervivi
DC. 1828
Medusavårtkaktus [1]
Mammillaria sempervivi pm 1.JPG
Undergrupp Leucocephalae
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Medusavårtkaktus är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i de mexikanska delstaterna Guanajuato, Hidalgo, Nuevo León, Querétaro Arteaga och San Luis Potosí. Den är solitärväxande till en början men bildar tuvor med tiden som knappt sticker upp ovanför markytan och den har en kraftig pålrot. Stammen är platt klotformad, har matt grågrön hud och blir 7 till 10 centimeter i diameter.

Medusavårtkaktusen är uppdelad i fasta, pyramidformade vårtor som har vit sav i sig och tät ull mellan dem. På vårtan sitter 2 till 3 styva centraltaggar som är rödbruna till svarta men blir grå med tiden och blir upp till 4 millimeter långa. Runt centraltaggarna sitter 2 till 6 bortslika radiärtaggar som är vita och blir upp till 3 millimeter långa. Dessa finns vanligtvis endast på unga stammar. Blomman är trattformad, vit till blekgul och blir upp till 10 millimeter lång samt 10 millimeter i diameter. Den sticker knappt fram ovanför vårtorna. Frukten är röd, klubbformad och blir upp till 10 millimeter lång. Fröna är bruna.[2][3]

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - medusavårtkaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 442. ISBN 0-88192-498-9. Libris.