Lythrum salicaria

Från Plantae
Lythrum salicaria
L. 1753
Fackelblomster
Lythrum salicaria 1a.jpg
Släkte Lythrum
Familj Lythraceae
Ordning Myrtales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Fackelblomster är en flerårig ört i fackelblomstersläktet familjen fackelblomsväxter. Den blommar praktfullt under högsommaren med en purpurröd blomsterspira. Dess habitat är öppen, våt mark såsom sjöstränder, kärr, diken och bäckar. Fackelblomstrets blad påminner om vissa videarter, släktet Salix, och det är förklaringen till artepitetet salicaria.

Blommans byggnad påminner om häggens genom att blomaxeln är starkt utbredd och bägarformigt fördjupad. På denna bägares kant sitter hyllebladen, ståndarna är sammanväxta med dess insida och pistillen sitter i dess botten. Fackelblomster har 2 kretsar med foderblad med 6 blad i varje krets, 6 kronblad, 12 ståndare i 2 kretsar och ett tvåbladigt fruktämne. Frukten är ett tvårummigt fröhus. De båda kretsarna med ståndare har olika höjd och knapparna i den övre våningen är blågröna medan de i den lägre våningen är gula.

Fackelblomstrets utbredningsområde är i den palearktiska regionen. Den har introducerats även i bland annat Nordamerika och Australien och har åtminstone i USA blivit en invaderande art. Global Invasive Species Database räknar den som bland världens 100 värsta invaderande arter.[1] Den odlas även som trädgårdsväxt och det finns en del namnsorter.

Referenser