Linnaea borealis

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Linnaea borealis
L. 1753
Linnea
Linnaea borealis 8807.JPG
Släkte Linnaea
Familj Caprifoliaceae
Ordning Dipsacales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Linnea är en dvärgbuske med liggande stam i linneasläktet i familjen kaprifolväxter.

Liggstammarna har långa ledstycken och långt åtskilda bladpar. På olika punkter fästs denna stam med rötter i marken. På stammen finns dels korta, uppräta, tätbladiga skott med 4 till 6 bladpar, dels blomskott som också är korta och uppräta men med färre blad. Blomskotten avslutas med en blomställning.

Blomställningen består vanligen av två blommor och under varje blomma finns tre par ytterst små skärm- eller högblad. Dessa samt foderbladen är täckta av långskaftade körtlar eller så kallade glandelhår. Blomman är klockformad och hängande och insidan är långhårig. Blomfärgen är ljusrosa och blomman doftar milt mandelliknande. Den blommar i juni och juli.

Fruktämnet är trerummigt men i frukten är två rum tomma och undertryckta och frukten är därför en enfröig nöt. Den är mycket tunnskalig men omsluten av ett litet högbladspar med stark körtelhårighet och klibbighet.

Utbredningsområdet är på norra halvklotet. I Sverige finns den i hela landet.

Det sägs att Carl von Linné älskade denna lilla blomma och att han redan i sina tidigaste ungdomsskrifter gav den namnet Linnaea. I senare manuskript hade han dock skrapat bort detta ord och istället skrivit Rudbeckia. En holländare gav dock släktet namnet Linnaea och Linné själv lade till artepitetet borealis. I sina floror, den lappska och den svenska, kallar han den planta nostra, "min ört", och han hade med den i sina sigill och i hjälmen på sitt adliga sköldmärke.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2021-08-18.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - linnea - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9