Lemna minor

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lemna minor
L. 1753
Andmat
Lemna minor Schubert.jpg
Släkte Lemna
Familj Araceae
Ordning Alismatales
Överordning Monocotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Andmat är en mycket liten vattenväxt i familjen kallaväxter. En planta är en liten rund skiva som flyter på vattenytan och det finns en trådrot hängande fritt i vattnet utan att nå botten. Roten har en stor rotmössa i spetsen. Skivan blir mellan 2 och 5 millimeter bred och rottråden mellan 3 och 50 millimeter lång. Andmat blommar mycket sällan. I kanten av den lilla skivliknande växten visar sig blommorna som en för blotta ögat knappt synlig blomställning. Denna består av en honblomma som bara är en pistill och två hanblommor där var och en enbart utgörs av en ståndare och ett litet hinnaktigt hölsterblad.

Frukten är enfröig och nötlik. Fröet har dubbelt fröskal, ett yttre som är tjockt och mjukt och ett inre som är tunnare. Vid groningen lösgör sig toppen av fröskalen som ett lock och genom öppningen kommer groddens övre del.

Eftersom andmat blommar så sällan så förökar den sig med skott. Skotten uppkommer vid kanten av bladskivan och frigör sig sedan från moderplantan. Andmat övervintrar genom sådana små skott som bildats på hösten. På våren börjar de sedan föröka sig i snabb takt.

Andmatens habitat är stillastående sötvatten såsom sjöar, dammar och diken. Den finns utbredd över stora delar av världen.

Referenser

  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • World Checklist of Araceae. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet. Retrieved 2014-03-15. Informationen har flyttats till POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - andmat - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9