Juniperus communis

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Juniperus communis
L. 1753
En
Juniperus communis communis Italy.jpg
Släkte Juniperus
Familj Cupressaceae
Ordning Pinales
Rike Plantae
 

En är en buske eller mer sällan ett litet träd i familjen cypressväxter. Enen är tvåbyggare. Barren sitter i kransar om tre och de är stickigt vassa. Även fruktbladen sitter tre i krans. De blir med tiden köttiga och sammansmälter till ett bärlikt hölje kring de tre fröna. Det bildas en slags skenfrukt, en kotte som liknar ett bär. Enbären mognar inte förrän under det tredje året och det finns därför alltid både mogna och omogna bär på samma buske. Omogna kottar är gröna medan mogna är blå.

På enen sitter ofta ett slags utväxter som ibland har kallats "kikbär" och som härmar ett öppnat fröhus. Denna bildning består av tre mycket förstorade barr som omsluter tre mindre sådana. Nedanför kikbäret sitter tre mycket små barr. Denna utväxt är en så kallad gallbildning som orsakas av en insektslarvs angrepp på växtens skott.

Enen är vanlig i norden och finns i hela det kalltempererade området på norra halvklotet. Den växer ofta på magra, steniga backar, fjällhedar och liknande marker. Till formen är den oftast busklik även om man nästan alltid kan urskilja en kort kronstam längst ner. Ibland kan enen bli ett högstammigt träd mellan 4 och 15 meter högt. Detta är en form av en, J. communis f. suecica, träd-en. Det finns också en varietet, J. communis var. saxatilis, fjäll-en, som är liten, nästan dynformad och har korta, breda, tättsittande barr.

En-ved är mycket fin, tät, jämn och fast och utgör ett bra slöjdmaterial. Man kan utvinna tjära ur en och kött och fisk kan rökas med enris. Enbären används som krydda. De är aromatiska och har en besksöt smak. Förr destillerades enolja ur roten och denna användes som ett medel mot reumatism. Även dekokter på rot, barr och bär hade medicinsk användning. För övrigt används en som prydnadsväxt och det finns många namnsorter.

Synonymer

  • vanlig en

Referenser

  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • World Checklist of Cupressaceae. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet. Retrieved 2014-03-15. Informationen har flyttats till POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - en - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9