Hydrocharis morsus-ranae

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hydrocharis morsus-ranae
L. 1753
Dyblad
Hydrocharis morsus-ranae1.jpg
Släkte Hydrocharis
Familj Hydrocharitaceae
Ordning Alismatales
Överordning Monocotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Dyblad är en vattenväxt i dybladssläktet i familjen dybladsväxter. Den lever uteslutande som en flytväxt på ytan av lugnare vatten, till exempel i sjövikar, dammar och diken.

Bladen är rundade och ligger utbredda på vattenytan. De liknar näckrosblad i miniatyr. Färgen på ovansidan varierar mellan ljusgrön i skugga och rödbrun på vattenytor med solsken. Undersidan är rödbrun. Trådrötterna är vitaktiga och ganska tjocka och hänger fritt ner i vattnet.

Blommorna har 3 vita kronblad. Dybladet har han- och honblommor på skilda plantor, en så kallad tvåbyggare. Honblomman sitter ensam men hanblommorna mellan 2 och 5 tillsammans i ett gemensamt hölster. Honblomman har 6 märken och ett 6-rummigt fruktämne. Hanblomman har 12 ståndare där de inre är sterila. I Norden förökar sig dybladet sällan med frön utan istället med vegetativa knoppar. Dessa lossnar på hösten och eftersom de är ganska tunga av upplagrad stärkelse så sjunker de till botten. Där övervintrar de för att på våren flyta upp till ytan och växa ut till en ny flytplanta.

Det ursprungliga utbredningsområdet är i Europa, norra Afrika, Sibirien, Centralasien, Kaukasus och västra Asien. Dyblad har även naturaliserats i andra områden i världen.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2021-08-29.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - dyblad - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9