Hippophae rhamnoides

Från Plantae
(Omdirigerad från Havtorn)
Hoppa till: navigering, sök
Hippophae rhamnoides
L. 1753
Havtorn
Sanddorn mit vielen Beeren.jpg
Släkte Hippophae
Familj Elaeagnaceae
Ordning Rosales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Havtorn är en tornig buske eller ibland ett litet träd i familjen havtornsväxter. Den bildar ofta vidsträckta snår som buske eller buskträd men kan växa till ett träd på ungefär 5 meters höjd, oftast med mer eller mindre krokig stam. Havtornen växer nästan uteslutande på havsstränder. Utbredningsområdet är i Europa och österut till centrala Asien.

Blommorna är enkönade men det finns han- och honblommor på samma individ, havtorn är alltså en tvåbyggare. Blomningen sker innan lövsprickningen på våren, i Norden i maj. Blommorna är mycket små, omkring 3 millimeter, och gulgröna. Honblommans kalk sitter kvar kring frukten och blir vid fruktmognaden köttig och orangegul så att den härmar ett bär. Detta är alltså en skenfrukt i vars inre den egentliga frukten, en enfröig nöt, befinner sig.

Bladen har på undersidan mycket små sköldlika fjäll vars kanter är fransade. Dessa fjäll gör att bladens undersida blir silverglänsande.

Användning

Havtornets blad och kvistar kan användas till färgning av tyg. Ylle får en mörkbrun eller rödbrun färg av havtorn. Skenfrukterna ger en gul färg. Skenfrukterna är också ätliga även om de är mycket sura och kärva. Bären är rika på bland annat A-, C- och E-vitamin och de kan användas till saft, sylt, marmelad och liknande produkter. De används även som torkade, bland annat i te. Havtorn används även i vissa länder som ett medicinskt preparat mot olika typer av sår.

Referenser