Göteborgs botaniska trädgård
Göteborgs botaniska trädgård är belägen i Göteborg, inte långt från Slottsskogen. De odlade ytorna omfattar ungefär 40 hektar och där finns omkring 16 000 olika växtarter och former. Växthuset är uppdelat i flera avdelningar med olika klimat och totalt finns ungefär 4 000 växtarter i växthusen. Trädgården invigdes den 8 juli 1923. Huvudman idag är Västra Götalandsregionen.
Trädgården
Trädgården består av flera olika avdelningar. I Klippträdgården är växterna ordnade efter vilken världsdel de kommer från. De är planterade upp längs ett berg och mellan planteringsytorna vindlar små stigar att gå på. Där berget blir riktigt brant finns ett vattenfall. För att komma till Klippträdgården går man genom Rododendrondalen och där är det förstås vackrast på våren och försommaren när rhododendron och azaleor blommar som mest. En annan avdelning värd att nämna är Perennträdgården med perenner vackert arrangerade i stora rabatter. Här är det kanske vackrast under senare delen av sommaren. Ytterligare en höjdpunkt under våren är Lökträdgården som är belägen bredvid växthusen. Lökträdgården har ett glastak och under detta ryms en stor mängd lökväxter.
Växthusen
Växthusens avdelningar är fyra orkidéhus med olika klimat, ett suckulenthus, ett begoniahus, ett tropikhus, ett hus med växter från Australien och Sydafrika, ett hus med bergsväxter från torra områden samt ett hus med bergsväxter från fuktiga områden.