Sambucus nigra

Från Plantae
(Omdirigerad från Fläderblomssaft)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sambucus nigra
L. 1753
Fläder
Sambucus nigra-IMG 0922.jpg
Släkte Sambucus
Familj Adoxaceae
Ordning Dipsacales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Fläder är en buske eller litet träd i flädersläktet i familjen desmeknoppsväxter.

Fläder har ett fylligt lövverk. Bladen är motsatta och varje blad är parbladigt sammansatt av ett udda antal småblad på ett gemensamt skaft.

När fläder blommar är den översållad av stora vita blomställningar som doftar gott. Blomställningarna är utbredda och platta och blir mellan 10 och 25 centimeter breda. Blomningstiden är i Sverige i juli och varar ungefär en månad. Frukten är bär som är svarta och mognar ganska sent. Bären är mycket uppskattade av fåglar som på det sättet sprider fröna. Själva fröna förstörs nämligen inte i fåglarnas magar. Bären är ätliga även för människor.

Flädern används som prydnadsväxt även om den kanske var vanligare förr. Då hade även blommorna medicinsk användning. Man gjorde te på torkade blommor som skulle orsaka kraftig svettning och på det viset häva förkylningar. Numera görs nog oftare fläderblomssaft av blommorna, inte av medicinska skäl utan för att det är gott.

Det ursprungliga utbredningsområdet är i Europa, på Azorerna, i Kaukasus och i västra Asien. Fläder har även naturaliserats i andra områden i världen.

Fläderblomssaft

  • 2 tvättade och skivade citroner med skal
  • 40 fläderblomsklasar
  • 2 kg strösocker
  • 30 g citronsyra
  • 1,5 liter vatten

Varva fläderblomsklasar och citroner i en stor bunke eller hink. Koka upp socker, citronsyra och vatten tills sockret har löst upp sig. Häll den heta sockerlösningen över blommor och citronskivor. Låt stå i 5 dygn. Rör eventuellt någon gång under tiden. Sila av saften och häll upp i flaskor. Detta recept ger drygt 2,5 liter saft.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2022-01-29.
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - fläder - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9