Ferocactus hamatacanthus

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ferocactus hamatacanthus
(Muehlenpf.) Britton & Rose 1922
Gulddjävulstunga[1]
Ferocactus hamatacanthus pm.JPG
Släkte Ferocactus
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Gulddjävulstunga är en art i djävulstungesläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 10 till 2150 meter i de amerikanska delstaterna New Mexico och Texas, samt de mexikanska delstaterna Coahuila, Durango, Nuevo León, San Luis Potosí, Tamaulipas och Zacatecas. Den är vanligtvis solitärväxande.

Gulddjävulstungan har en stam som är klotformad till cylindrisk och blir upp till 60 centimeter hög samt 30 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 12 till 17 smala till rundade åsar som i sin tur är uppdelade i vårtor. längs såarna sitter areoler med jämna mellanrum, en på varje vårta. Ur areolen utvecklas brunröda taggar. Taggarna består av 4 till 8 centraltaggar och 8 till 20 radiärtaggar. Centraltaggarna är runda till platt i tvärsnitt, bakåtböjda eller har en krok i spetsen, är styva, ibland vridna och blir upp till 8 centimeter långa. Radiärtaggarna är är mer eller mindre raka och blir 1,5 till 8 centimeter långa. Blomman är trattformad med en välutvecklad blompip och blir 6 till 10 centimeter lång samt 6,5 till 7,5 centimeter i diameter. Den är helt gul eller gul med ett rött svalg. Frukten är oval till avlång och blir 2,5 till 5 centimeter lång. Den är grön, rödrosa eller rosa då den mognat. Fröna är svarta och blir 1 till 1,6 millimeter i diameter.[2][3]

Underarter

F. hamatacanthus ssp. hamatacanthus

Underart hamatacanthus har en stam som blir upp till 60 centimeter hög. Stammen är uppdelad i rundade åsar som inte är veckade men är uppdelade i vårtor. I areolen finns 4 till 8 centraltaggar och blomman är gul med ett rött svalg. Underarten har sitt naturliga utbredningsområde i sydöstra New Mexico, västra och södra Texas och i nästan hela nordöstra Mexiko.

F. hamatacanthus ssp. sinuatus (A.Dietr.) N.P.Taylor 1998

Underart sinuatus har en stam som endast blir 30 centimeter hög och åsar som är skarpa samt veckade. I areolen sitter endast 4 centraltaggar och blomman är helt igenom gul. Underarten har sitt naturliga utbredningsområde på slätten runt Rio Grande i sydöstra Texas samt vidare söderut i de mexikanska delstaterna Nuevo León och San Luis Potosí.

Synonymer

Echinocactus hamatacanthus Muehlenpf. 1846
Bisnaga hamatacantha (Muehlenpf.) Orcutt 1926
Hamatocactus hamatacanthus (Muehlenpf.) F.M.Knuth 1935
Echinocactus longihamatus Pfeiff. 1848
Echinocactus sinuatus A.Dietr. 1851
Hamatocactus sinuatus (A.Dietr.) Orcutt 1926
Ferocactus hamatacanthus var. sinuatus (A.Dietr.) L.D.Benson 1969
Bisnaga hamatacantha ssp. sinuata (A.Dietr.) Doweld 1999
Echinocactus longihamatus var. crassispinus Engelm. 1856
Ferocactus hamatacanthus var. crassispinus (Engelm.) L.D.Benson 1974

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas (SLU) - gulddjävulstunga - https://skud.slu.se/nav/taxa - I tryckt form: Aldén, Björn; Ryman, Svengunnar; Hjertson, Mats Våra kulturväxters namn: ursprung och användning. Formas, Stockholm, 2009. ISBN 978-91-540-6026-9
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 330. ISBN 0-88192-498-9. Libris. 
  3. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 


Översättningar • Engelska: Tobusch fishhook cactus • Spanska: Biznaga-barril costillona