Ferocactus gracilis

Från Plantae
Ferocactus gracilis
H.E.Gates 1933
Röd djävulstunga[1]
Ferocactus gracilis 01.JPG
Släkte Ferocactus
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Röd djävulstunga är en art i djävulstungesläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga utbredningsområde på höjder från 20 till 300 meter i de mexikanska delstaterna Baja California och Baja California Sur. Den är vanligtvis solitärväxande.

Röd djävulstunga har en stam som är klotformad till cylindrisk, med en djupgrön hud och blir 1,5 till 3 meter hög samt 30 centimeter i diameter. Stammen är uppdelad i 16 till 32 åsar som har en antydan av att vara uppdelade i vårtor. Längs åsarna sitter areoler relativt tätt. Ur areolen utvecklas taggar i två serier. Taggarna består av 7 till 13 centraltaggar och 8 till 12 radiärtaggar. Centraltaggarna är röda med gula spetsar, har tvärgående ränder och blir upp till 7 centimeter långa. De 4 huvudtaggarna sitter i form av ett kors och den övre och nedre är platta i tvärsnitt. Radiärtaggarna är vita och blir upp till 6 centimeter långa. Ibland är de vridna samt de övre och nedre är kraftiga. Blomman är trattformad och röd. Den blir upp till 4 centimeter lång och 3,5 centimeter i diameter. Frukten är avlång, gul och blir upp till 2,5 centimeter lång. Den spricker inte upp vid basen då den mognat. Fröna är gropiga, svarta och blir 1,75 till 2,5 millimeter i diameter.[2][3]

Underarter

F. gracilis ssp. gracilis

Underart gracilis har en stam som ofta blir högre än 1 meter och centraltaggar som blir mindre än 5 millimeter breda. Den har har samma utbredningsområde som huvudarten.

F. gracilis ssp. coloratus (H.E.Gates) N.P.Taylor 1998

Underart coloratus blir sällan mer än 2 meter hög, men den bredaste centraltaggen blir ofta bredare än 5 millimeter. Den har har samma utbredningsområde som huvudarten.

F. gracilis ssp. gatesii (G.E.Linds.) N.P.Taylor 1998

Underart gatesii har en stam som kan bli upp till 1,5 meter hög och centraltaggar som är krökta men avslutas inte med en krok och blir endast 3 millimeter breda. Den har sitt utbredningsområde begränsat till Baja California.

Synonymer

Ferocactus coloratus H.E.Gates 1933
Ferocactus gracilis var. coloratus (H.E.Gates) G.E.Linds. 1955
Ferocactus viscainensis H.E.Gates 1933
Ferocactus peninsulae var. viscainensis (H.E.Gates) G.E.Linds. 1955
Ferocactus gatesii G.E.Linds. 1955

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - röd djävulstunga
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng). ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng). ISBN 0-88192-498-9. Libris. 


Översättningar • Engelska: Fire barrel cactus