Euonymus europaeus

Från Plantae
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Euonymus europaeus
L. 1753
Benved
Euonymus europaeus 01.jpg
Släkte Euonymus
Familj Celastraceae
Ordning Celastrales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Benved är ett litet träd i benvedssläktet i familjen benvedsväxter.

Detta träd blir mellan 2 och 5 meter högt. Veden är gulaktig och hård. Bladen blir mellan 3 och 8 centimeter långa och är elliptiskt lansettlika. På hösten blir de röda.

Blomman är nästan bara som en skiva med 4 grönvita kronblad. Den luktar illa. Frukten och fröna är kanske det mest utmärkande hos denna art. Fröhuset är rosenrött när det mognar. När det öppnar sig ramlar inte fröna ut utan sitter kvar. Fröna är omgivna av ett köttigt, orange fröhölje, arillus. På vintern bits höljet sönder av fåglar och då ramlar fröet inuti till marken.

Det ursprungliga utbredningsområdet är i Europa, Centralasien, Kaukasus och västra Asien. Benved har även naturaliserats i andra områden i världen. I Sverige förekommer detta träd längst i söder. Dess habitat är skogsängar och i lövskogar. Det odlas ibland som prydnadsträd och det finns några namnsorter.

Referenser

  • Mossberg, Bo; Stenberg Lennart: Den nya nordiska floran, Wahlström & Widstrand, Stockholm 2005 (swe). ISBN 91-46-21319-8 (inb.). Libris. 
  • Lindman, Carl Axel Magnus: Bilder ur Nordens flora, Wahlström & Widstrand, Stockholm 1917-1926 (swe). Libris. 
  • SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - benved
  • POWO. "Plants of the World Online". Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the Internet; http://www.plantsoftheworldonline.org/ Retrieved 2020-09-24.