Epilobium angustifolium

Från Plantae
Hoppa till: navigering, sök
Epilobium angustifolium
L. 1753
Mjölkört
Maitohorsma (Epilobium angustifolium).JPG
Släkte Epilobium
Familj Onagraceae
Ordning Myrtales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Mjölkört är en ört i familjen dunörtsväxter som blir upp till 2 meter hög. Bladen sitter strödda längs stjälkarna. Längst upp övergår stjälken i en lång blomställning. Blomfärgen är rosalila men det förekommer exemplar med vita blommor. När blommorna slår ut sträcker sig ståndarna med gråblått pollen fram ur blomman. Då sitter stiftet nedböjt. Senare böjer sig ståndarna och pistillen med fyra märkesflikar sträcker sig ut. Frukten är en finhårig kapsel.

Mjölkörten växer på öppna och tämligen torra platser, exempelvis stenrös, klippavsatser, kalhyggen och grusvallar. Utbredningsområdet är i tempererat klimat på hela norra halvklotet, även i bergsområden ovan trädgränsen.

Förr användes denna växt på olika sätt. De rikliga fröhåren samlades till ett slags bomull som till och med kunde spinnas till tråd. De späda vita skotten från jordstammen grävdes upp och användes som sparris och de späda bladen som sallad. I första hand användes dock bladen som tesurrogat och teförfalskning. Man kunde blanda äkta te med mjölkört för att tjäna pengar på denna förfalskning. Namnet mjölkört eller mjölke syftar på bladens förmåga att öka kornas mjölkgivning.

Synonymer

  • Chamaenerion angustifolium
  • Chamerion angustifolium
  • mjölke

Referenser