Mammillaria zeilmanniana

Från Plantae
(Omdirigerad från Ebnerella zeilmanniana)
Hoppa till: navigering, sök
Mammillaria zeilmanniana
Boed. 1931
Halmstacksvårtkaktus [1]
Mammillaria zeilmanniana.jpg
Undergrupp Stylothelae
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
Status enligt rödlista: starkt hotad
Status iucn3.1 EN.svg

Halmstacksvårtkaktus är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i den mexikanska delstaten Guanajuato. Den är solitärväxande eller tuvbildande och stammen blir upp till 6 centimeter hög samt 4,5 centimeter i diameter.

Halmstacksvårtkaktusen är uppdelad i cylindriska vårtor som inte har någon ull eller borststrån mellan dem. På vårtorna sitter 4 centraltaggar som är rödbruna. De 3 nedre är raka, medan den övre avslutas med en krok och är något längre. Runt centraltaggarna sitter 15 till 18 radiärtaggar som är fint borstlika till grovt hårlika och vita. Blomman blir upp till 2 centimeter lång och är rosaviolett till lila. Märket är gulaktigt. Frukten är liten, vitaktigt grön till blekt rosa. Fröna är svarta.[2]

Många räknar M. zeilmanniana som en form av, eller underart till, M. crinita.

M. zeilmanniana anses vara utrotningshotad och är upptagen på rödlistan. Arten återupptäcktes nära San Miguel de Allende 1987 och antalet individer varierar kraftigt, men uppskattas bestå av cirka 250 som är utspridda på en kvadratkilometer.[3]

Synonymer

Ebnerella zeilmanniana (Boed.) Buxb. 1951
Chilita zeilmanniana (Boed.) Buxb. 1954

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - halmstacksvårtkaktus
  2. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 180. ISBN 0953813444 (complete work). Libris. 
  3. ^ Fitz Maurice, W.A. & Fitz Maurice, B. 2002. Mammillaria zeilmanniana. In: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1 <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 28 September 2012..