Mammillaria surculosa

Från Plantae
(Omdirigerad från Ebnerella surculosa)
Hoppa till: navigering, sök
Mammillaria surculosa
Boed. 1931
Tuvad spenkaktus [1]
Mammillaria surculosa pm 2.JPG
Undergrupp Dolichothele
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Tuvad spenkaktus är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter och har sitt naturliga habitat i de amerikanska delstaterna San Luis Potosí och Tamaulipas. Den är solitärväxande eller bildar tuvor, är klotformad och blir upp till 3 centimeter hög samt 2 centimeter i diameter. Huden är mörkgrön och den har en styv pålrot.

Tuvad spenkaktus är uppdelad i cylindriska vårtor som smalnar av i änden och är böjliga. De har ingen vit sav i sig och ingen ull eller borststrån mellan dem. På vårtan sitter 1 centraltagg som är ljusgul med mörk spets och blir upp till 20 millimeter lång. Den är nålliknande och avslutas med en krok. Runt centraltaggen sitter cirka 15 radiärtaggar som är vita och blir 8 till 10 millimeter långa. Blomman är trattfromad och blir upp till 18 millimeter i diameter. Den är svavelgul och doftar sött. Frukten är grön till brungrön. Fröna är bruna.[2]

Synonymer

Dolichothele surculosa (Boed.) Backeb. 1951
Ebnerella surculosa (Boed.) Buxb. 1951

Referenser

  1. ^ SKUD, Svensk kulturväxtdatabas - tuvad spenkaktus
  2. ^ Anderson, Edward F: The cactus family, Timber Press, Portland, Or. 2001 (eng), sid. 446. ISBN 0-88192-498-9. Libris.