Mammillaria sinistrohamata

Från Plantae
(Omdirigerad från Ebnerella sinistrohamata)
Hoppa till: navigering, sök
Mammillaria sinistrohamata
Boed. 1932
Mammillaria sinistrohamata (5726036818).jpg
Undergrupp Lasiacanthae
Släkte Mammillaria
Tribus Cacteae
Underfamilj Cactoideae
Familj Cactaceae
Ordning Caryophyllales
Överordning Eudicotyledonae
Underklass Angiospermae
Rike Plantae
 

Mammillaria sinistrohamata är en art i vårtkaktussläktet och familjen kaktusväxter som har sitt naturliga habitat i gränsområdet mellan de mexikanska delstaterna Coahuila, Durango och Zacatecas. Den är solitärväxande. Stammen är klotformad och blir upp till 4,5 centimeter i diameter.

M. sinistrohamata är uppdelad i korta, cylindriska vårtor som blir 8 millimeter långa och 4 millimeter i diameter. De har ingen vit sav i sig och inte heller någon ull mellan dem. På vårtan sitter 4 centraltaggar som är blekt gula och blir upp till 14 millimeter långa. Den nedre avslutas med en krok, medan de övriga är raka och liknar radiärtaggarna. Runt centraltaggarna sitter omkring 20 radiärtaggar som vita, släta och blir 8 till 10 millimeter långa. Blomman är grönaktigt krämfärgad och blir 15 millimeter lång. Inre kronbladen har en mjukt grön mittlinje medan de yttre har en rödaktig mittlinje. Märket är vitaktigt. Frukten är liten, klubbformad och rödaktig. Fröna är svarta.[1]

Synonymer

Ebnerella sinistrohamata (Boed.) Buxb. 1951
Chilita sinistrohamata (Boed.) Buxb. 1954
  1. ^ Hunt, David R.; Taylor Nigel P., Charles Graham.: The new cactus lexicon, dh books, Milborne Port 2006 (eng), sid. 175. ISBN 0953813444 (complete work). Libris.